Rodzaj opału do kominka – który z nich wybrać i dlaczego?

rustykalne wnętrze z kominkiem

Podjęcie decyzji o budowie kominka w domu bezpośrednio wiąże się z dobraniem odpowiedniego opału. Najbardziej popularne jest wykorzystywanie w tym celu drewna, jednak jest znacznie więcej możliwości – takich jak brykiet czy pelet. Te rodzaje opału nie dotyczą oczywiście kominków gazowych, elektrycznych czy biokominków. Wybór paliwa do kominka jest istotny z kilku powodów – powinniśmy kierować się nie tylko jego ceną, ale także wydajnością czy bezpieczeństwem stosowania.

Najczęstszy wybór to drewno kominkowe, które jest dość tanie. Warto decydować się na bardziej kaloryczne drewno drzew liściastych, które zapewni nam lepsze ogrzewanie pomieszczenia. Z drzew iglastych natomiast szybko pojawia się sadza, nie zaleca się również palenie w kominku sklejką czy miałem drzewnym – powoduje to niedrożność przewodów kominowych. Warto zwrócić uwagę również na wilgotność drewna i ilość kory – najlepiej by w obu przypadkach była to jak najniższa wartość.

Brykiet drzewny, którym zastępuje się drewno jest znacznie bardziej suchy, a produkuje się go ze sprasowanych po wysokim ciśnieniem trocin. Brykiet jest o wiele bardziej wydajny niż drewno, a także rozpala się szybciej oraz spala do końca, co ogranicza ilość popiołu. Plusem jest również brak dymu, dzięki czemu brykiet jest uważany za opał ekologiczny.

Podobnie w przypadku peletu – który posiada praktycznie te same właściwości co brykiet, poza rozmiarem – jest znacznie drobniejszy.

Wybór należy do nas – każdy z rodzajów opału czymś się wyróżnia – ważne jednak, by każdy z nich spełniał swoje zadanie i skutecznie ogrzewał nasz dom.