Jak rozpalić kominek

Jak rozpalić kominek

Jak rozpalić kominek, czyli rzecz o wzniecaniu ognia

Ogień potrafi zniszczyć niemal wszystko, co napotka na swej drodze, dlatego należy podchodzić do niego z rozsądkiem. Jednocześnie jednak bez ognia nie wyobrażamy sobie życia. Korzystamy z niego na co dzień, podczas odgrzewania zupy czy ogrzewania pomieszczeń. Ogień w kominku daje przyjemne ciepło i jednoczy wokół siebie całą rodzinę. Dlatego tak ważne jest, by opał spalał się równo, nie strzelał i nie powodował powstawania przykrych zapachów. Warto zatem wiedzieć, jak rozpalić kominek tak, aby nie dochodziło do kopcenia, a cała procedura nie trwała w nieskończoność.

Najważniejsza kwestia, czyli opał do kominka

W kominku należy palić drewnem. Drewnem suchym i czystym, wolnym od chemikaliów, pleśni i zabrudzeń. Drewno to powinno być długo sezonowane –  minimum rok, a im dłużej, tym lepiej. W kominku nie należy palić drewnem pochodzącym z drzew iglastych, ponieważ wydobywająca się z niego żywica powoduje strzelanie, kopcenie i powstawanie brzydkich zapachów. Najlepsze są drewna drzew liściastych (oczywiście nie wszystkich), w tym drzew owocowych. Te ostatnie nadają się również do wędzenia potraw.

Dobrej jakości drewno pali się długi i równo, a w procesie spalania oddaje dużą ilość ciepła. Tylko jak rozpalić kominek, kiedy już wyposażymy się w odpowiedni opał?

Jak rozpalić kominek – praktyczne wskazówki

Zanim przystąpimy do wzniecania ognia, powinniśmy sprawdzić jak wygląda wnętrze kominka. Wszelkie niespalone resztki i popiół należy usunąć. Należy również sprawdzić, czy na ściankach nie zalega osad. Kominek, w którym zamierzamy rozpalić ogień, powinien być czysty.

Kolejną kwestią jest sprawdzenie przewodów kominowych. Regularnych przeglądów dokonuje kominiarz, ale zadaniem domowników jest pilnowanie tego oraz zgłaszanie wszelkich nieprawidłowości. Przed rozpaleniem kominka należy też sprawdzić czy przepustnica jest otwarta. Jeśli nie, to należy ją otworzyć za pomocą dźwigni, linki lub łańcuszka.

Wszystko zostało sprawdzone, zatem możemy przystąpić do wzniecania ognia. Jak rozpalić kominek? Używając czegoś łatwopalnego. Dobrze sprawdzają się kartki papieru albo drobniutkie gałązki. Układamy je na ruszcie pośrodku kominka. Na nich kładziemy niewielkie szczapki drewna. Najlepiej użyć takich, które powstały właśnie z myślą o rozpalaniu kominka. Mają idealne rozmiary, a przy tym są wolne od związków chemicznych i dają trwały ogień, który z łatwością przenosi się na większe szczepy drewna.

Następną czynnością jest podpalanie kartek papieru, które unosimy do góry po to, by ogrzać kanał dymowy i umożliwić przepływ powietrza go góry. Następnie podpalamy te kartki, które wcześniej ułożyliśmy na ruszcie.