Ogrzewanie

Opał kominkowy – rodzaje

Opał

Drewno to najpopularniejszy opał stosowany w kominkach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ to łatwo dostępny, dość tani i w miarę ekologiczny produkt. Niemniej istnieją też inne, równie dobre rodzaje paliwa, z których można pozyskać energię cieplną. Jakie? Odpowiedź znajdziecie w dalszej części artykułu.

Rodzaje opału kominkowego:

  • Drewno – jak już wspomnieliśmy wcześniej jest stosunkowo tanim i łatwo dostępnym materiałem opałowym, które spala się niemal w 100% (powstający z niego popiół stanowi zaledwie 3% jego masy) i co ważne, podczas tego procesu emituje znacznie mniej szkodliwych substancji niż węgiel czy olej opałowy. A zatem, jest przyjazny dla środowiska i nie wpływa znacząco na wzrost trujących gazów w powietrzu. W trakcie jego zakupu trzeba zwrócić uwagę na dwie cechy: gatunek i wilgotność. Do palenia w kominkach powinno się używać drzew liściastych, takich jak dąb, buk, brzoza, jesion, klon czy grab, ponieważ charakteryzują się wysoką kalorycznością i nie zanieczyszczają tak szybko paleniska jak drzewa iglaste, które zawierają dużo żywic. Jeżeli zaś chodzi o wilgotność to najlepiej, aby utrzymywała się ona na poziomie nie większym niż 20%. Dlaczego? Bo wysuszone i leżakowane ok. dwóch lat drewno ma zdecydowanie większą wartość opałową.
  • Brykiet drzewny – występują w postaci prostopadłościanów lub cylindrów, których średnica ma ponad 25 mm. To całkowicie ekologiczny rodzaj opału, który produkuje się ze sprasowanych trocin. Mają znaczną przewagę nad drewnem, z racji tego, że ich wilgotność nie przekracza 10%, gęstość jest trzykrotnie większa a wartość energetyczne 10-30% wyższa. Są to w pełni bezpieczne produkty, które podczas spalania wydzielają minimalną ilość pyłów i gazów. Ilość popiołu, która po nich pozostaje również jest znikoma.
  • Pelety – to granulaty, których średnica dochodzi do 25 mm. W ich składzie można znaleźć trociny, wióry, ścinki, korę oraz mnóstwo innych odpadków, które powstają podczas obróbki drewna. W ich składzie nie znajdziemy żadnych sztucznych środków spajających, a więc podczas spalania nie wydzielają one siarki ani żadnych innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Ulegają niemal całkowitemu wypaleniu.
  • Gaz ziemny – cechuje się bardzo niską zawartością zanieczyszczeń, co sprawia, że podczas spalania niemal w ogóle nie wydziela SO2, pyłów, węglowodorów aromatycznych, tlenków azotu oraz tlenów i dwutlenków węgla. Jego sprawność energetyczna jest znacznie większa niż wyżej scharakteryzowanych produktów.
  • Węgiel kamienny – to kaloryczny materiał opałowy, jednak bardzo rzadko stosuje się go do palenia w kominku. Mocno brudzi a podczas spalania „produkuje” dużą ilość sadzy oraz emituje do powietrza bardzo dużą ilość trujących substancji.