Ogólna nazwa „kominki” używana jest w stosunku do wszystkich produktów, które w rzeczywistości dzielą się na kilka rodzajów. Biorąc pod uwagę pewne kryteria można wyróżnić ich całkiem sporo. Podstawowe podziały prezentujemy poniżej.
Podział ze względu na zastosowany wkład grzewczy:
- Kominki otwarte – bez wkładu grzewczego,
- Kominki zamknięte – wyposażone w wkład grzewczy.
Podział ze względu na rodzaj stosowanego paliwa:
- Kominki na drewno,
- Kominki elektryczne,
- Kominki gazowe,
- Biokominki.
Podział ze względu na budowę:
- Kominki otwarte – przede wszystkim pełnią funkcję dekoracyjną. Bardzo ładnie wyglądają, ale niestety użytkownik nie ma żadnej kontroli nad procesem spalania oraz przepływem spalin, co z kolei sprawia, że znaczna część energii zostaje stracona.
- Kominki konwekcyjne – potrafią w bardzo krótkim czasie wytworzyć sporą ilość ciepłego powietrza, które jest rozprowadzane kanałami wentylacyjnymi po całym pomieszczeniu lub mieszkaniu. Posiadają wkłady, przez które przepływa powietrze i odbiera wytworzone w palenisku kominka ciepło.
- Kominki kumulacyjne – pięknie wyglądają i są w stanie „produkować” duże ilości ciepła, które utrzymuje się sporą ilość czas. Posiadają nasadową masę kumulacyjną, złożoną z szamotowych kręgów bądź krótkie kanały piecowe, wykonane z cegieł i płyt szamotowych, które doskonale absorbują ciepło ze spalin, które przez nie przepływa. Co istotne, ciepłe powietrze jest w nich kumulowane i stopniowo oddawane do otoczenia na zasadzie promieniowania.
- Kominki kotłowe – to produkty, z których pomocą można ogrzewać powietrze i wodę, ponieważ część wytworzonej energii cieplnej jest przekazywana właśnie do niej.
Podział ze względu na kształt fasady paleniska:
- Kominki z fasadą płaską,
- Kominki z fasadą pryzmatyczną,
- Kominki z fasadą półokrągłą,
- Kominki narożne,
- Kominki otwarte na dwie, trzy lub cztery strony,
- Kominki z szybą soczewkową.